Ny rapport om vægtstigmatisering i Danmark
En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse belyser den stigmatisering, som mennesker med (svær) overvægt udsættes for i Danmark. Rapporten undersøger i detaljer og ud fra tilgængelig forskning, hvor udbredt vægtstigmatisering er, hvor det sker, og hvilke konsekvenser det har.
Rapporten konkluderer, at vægtstigmatisering opleves overalt i samfundet, og at både bevidste og ubevidste fordomme er almindelige og hyppigt forekommende. Vægtstigmatisering er alvorligt og har negative konsekvenser for helbredet, både fysisk og psykisk. Desuden er det dybt forankret i samfundet og betragtes ofte som en af de sidste socialt accepterede former for diskrimination.
Rapporten understreger, at vægtstigmatisering kræver en aktiv indsats for at blive forebygget, men også at det er muligt at skabe forandring, hvis der sættes bredt ind på tværs af samfundets niveauer og i de arenaer, hvor vægtstigmatisering opleves.
Hvordan kan vi mindske vægtstigmatisering?
Rapporten præsenterer samtidigt handlingsanvisninger til politiske beslutningstagere og fagpersoner til, hvordan man kan forebygge vægtstigmatisering. Rapporten foreslår flere mulige indsatsområder som vurderes effektive, for eksempel at
- Medie-, kommunikations- og journalistuddannelser bør undervises i ikke-stigmatiserende sprog og billeder.
- At sundhedsvæsenet bør uddanne fagfolk i at undgå stigmatiserende kommunikation med patienter.
- At kommunale indsatser bør fokusere på generel sundhed og trivsel frem for vægttab i sundhedsprogrammer.
- At uddannelsesinstitutioner bør formidle viden om kropsdiversitet og vægtstigmatisering.
- At der bør være fokus på ikke-stigmatiserende design af fysiske omgivelser, og at vægtdiskrimination bør inkluderes i forskelsbehandlingsloven for at forhindre diskrimination på arbejdspladsen.
“Det er vores håb, at rapporten bidrager til at øge opmærksomheden på vægtstigmatisering og motiverer til handling på tværs af fagligheder og sektorer,” skriver Vidensråd for Forebyggelse om rapporten.
For mere information og for at læse den fulde rapport, besøg Vidensråd for Forebyggelses hjemmeside.
Pernille Andreassen fra Nationalt Center for Overvægt har været med i arbejdsgruppen bag rapporten og har bidraget til det vigtige arbejde med at kortlægge viden på området. Rapporten er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Morning talk om rapporten
Rapportens indhold og pointer blev præsenteret på en online Morning Talk den 22. maj. Se eller genes præsentationen her.